Özet:
Trafik kazaları sonrasında araçta oluşan değer kaybı, birçok araç sahibi için önemli bir maddi kayba yol açabilir. Değer kaybı talebinde bulunabilmek için belirli şartların sağlanması gerekir.
Değer kaybı talebinde bulunabilmek için kazada tamamen kusurlu olmamanız, aracın onarım görecek şekilde hasarlanması ve başvuru süresini kaçırmamanız gerekir. Bu şartlar yerine getirildiğinde, karşı tarafın sigorta şirketinden değer kaybı tazminatı talep edebilir ve kaza sonrasında uğradığınız maddi kaybı en aza indirebilirsiniz.
Peki, kimler bu talepte bulunabilir ve hangi durumlarda değer kaybı tazminatı alınabilir?
1. Kusur Oranı Düşük Olan Taraf
Değer kaybı talebinde bulunabilmenin en temel şartı, kazada tamamen kusurlu olunmamasıdır. Eğer kazada tamamen kusursuzsanız veya %25, %50 veya %75 kusur oranınız varsa, karşı tarafın sigorta şirketinden değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz.
Örneğin, bir kazada %75 oranında kusurlu bulunduysanız, kalan %25 kusur karşı tarafa ait olduğu için siz değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz ve kusursuzluğunuz oranında değer kaybı alabilirsiniz.
2. Aracın Hasara Uğraması
Değer kaybı, aracın onarım görse de görmese de oluşan hasardan dolayı ikinci el değerinin düşmesinden kaynaklanan bir tazminat hakkıdır. Dolayısıyla, onarım gerektiren bir hasar olması önemlidir.
Ancak aracınızın karşı aracın trafik sigortası veyahut karşı tarafın ya da sizin kaskonuz tarafından onarım görmüş olması şart değildir. Yani aracınızı tamir ettirmeyseniz bile hasarı kaza tespit tutanağı ve fotoğraflarla ispatladığınız taktirde değer kaybı tazminatı alabilirsiniz.
3. Kaza Tarihi Üzerinden Belirli Bir Süre Geçmemiş Olması
Değer kaybı talebinde bulunabilmek için yasal süreçlerin zamanında başlatılması önemlidir. Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde değer kaybı talebi yapılması gerekmektedir. Bu sürenin geçirilmesi durumunda talep hakkı kaybedilir.
Bu nedenle kaza sonrası hızlı bir şekilde sigorta şirketiyle iletişime geçmek ve değer kaybı başvurusunda bulunmak önemlidir.
4. Trafik Sigortası Kapsamı
Değer kaybı tazminatı, karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından talep edilir. Kazada kusurlu olan tarafın sigorta poliçesi, mağdur olan tarafa bu tür tazminatları ödemekle yükümlüdür.
Kendi kaskonuz üzerinden değer kaybı talep etmek mümkün değildir, çünkü kasko sigortası sadece aracın onarım maliyetini karşılar, değer kaybını değil.
5. Kaza Tarihi İtibariyle Aracın Ruhsat Sahibi Olmak
Değer kaybı tazminatı başvurusu yapabilmek için aracın kaza tarihindeki ruhsat sahibi olunması gerekli ve yeterlidir, aracınızı kaza sonrası satmış olmanız değer kaybı almanıza engel değildir.
6. Poliçe Limitinin Yeterli Olması
Kaza sonrası aracınıza zarar veren kişinin trafik sigortasından değer kaybı talep edebilmeniz için her yıl belirlenen sigorta poliçe limitlerinin tükenmemiş olması gerekir.
Bu limitler 2022 yılı için 100.000 TL, 2023 yılı için 120.000 TL ve 2024 yılı için ise 200.000 TL’dir.
Bu limitlerin tükenmesi halinde ise;
1- Karşı tarafın kasko şirketinden,
2- Kusurlu aracın sürücüsü ve ruhsat sahibinden dava açmak suretiyle değer kaybı tazminatınızı alabilirsiniz.
7. Alkollü Olup Olmamak
Alkollü olup olunmaması kazanın meydana gelmesindeki kusura etki etmez, eğer siz alkollü iseniz bile kazanın gerçekleşmesinde tam kusurlu değilseniz değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz.
8-Sürücü Belgesinin/Ehliyetin Olup Olmaması
Aracınızı kullanan kişinin sürücü belgesi/ehliyetinin olup olmaması kazanın meydana gelmesindeki kusura etki etmez, eğer aracınızı kullanan kişinin sürücü belgesi yoksa bile kazanın gerçekleşmesinde tam kusurlu değilseniz değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz.